Από την Χρύσα Βογιατζή.
Από την αρχαία εποχή οι Αστρολόγοι διαχώριζαν την διάρκεια του χρόνου της ημέρας μεταξύ ανατολής και δύσης του Ηλίου και από τη δύση μέχρι την ανατολή του Ηλίου την επόμενη μέρα συσχετίζοντας κάθε ένα από τα διαστήματα με επτά ουράνια σώματα που είναι ορατά. Με την παρατήρηση αυτή έκαναν μια θεωρία που βασίζεται στη φαινόμενη ταχύτητα αυτών των επτά ουρανίων σωμάτων και έτσι ο Ήλιος, η Σελήνη, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος συνδέθηκαν με τις πλανητικές ώρες. Ακόμη κατά τη διάρκεια των 24 ωρών επαναλαμβάνεται τρεις φορές η επιρροή των πλανητών, προκειμένου να καλύψουν όλο το 24ωρο. Παρόλο που ονομάζονται ώρες σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα χρονικά διαστήματα έχουν διάρκεια και μικρότερη και μεγαλύτερη των 60 λεπτών. Ο Πτολεμαίος και Δωρόθεος χρησιμοποιούσαν σε πολλές εφαρμογές, τις πλανητικές ώρες. Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ του ημερολογίου και των πλανητικών ωρών καθώς η μέρα εδώ διαιρείται σε 24 πλανητικές ώρες, με την πρώτη ώρα αυτήν της ανατολής του Ηλίου και την τελευταία ώρα να τελειώνει τα ξημερώματα της επόμενης πλανητικής ημέρας.
Ένας απλός τρόπος για να καταλάβουμε πώς γίνετε αυτή η λειτουργία είναι να σημειώσουμε την ώρα της ανατολής και της δύσης και στη συνέχεια να μετατρέψουμε τις ώρες σε λεπτά και το αποτέλεσμα να το διαιρέσουμε με το 12. Θα προσθέσουμε το αποτέλεσμα στην ώρα της ανατολής και έτσι θα έχουμε την διάρκεια της πρώτης πλανητική ώρα της ημέρας, το οποίο το κυβερνά το ουράνιο σώμα που έχει εκχωρηθεί σε εκείνη την ημέρα. Κυριακή – Ήλιος Δευτέρα – Φεγγάρι Τρίτη – Άρης, κ.λπ. Αν για παράδειγμα το σύνολο των λεπτών μεταξύ ανατολής και δύσης, μετά τη διαίρεση του με το 12 δίνει ένα σύνολο 72 και η ανατολή του Ηλίου είναι στις 06 πμ η πρώτη πλανητική ώρα της ημέρας είναι 6:00 π.μ. – 07:12 π.μ., η δεύτερη ώρα από 07:12 π.μ. έως 8.24 π.μ., και κάνουμε το ίδιο για τις υπόλοιπες ώρες. Με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζουμε τις ώρες της νύχτας, αλλά αυτή τη φορά μετράμε τις ώρες μεταξύ της δύσης και την επόμενη ανατολή του Ηλίου το αποτέλεσμα αυτής της διαίρεσης με το 12 στη συνέχεια το προσθέτουμε σε κάθε ώρα – ανά ώρα. Για να χρησιμοποιήσουμε τις πλανητικές ώρες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις θέσεις των πλανητών εκείνης της ημέρας, διότι μόνο με δική τους συμβολή θα πετύχουμε τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε.. Οι πλανητικές ώρες αφορούν επιρροές που έχουν Κρόνος- Δίας- Άρης- ΄Ηλιος- Αφροδίτη- Ερμής- Σελήνη
Οι Πλανητικές ώρες έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για την επιλογή των ευνοϊκών διαστημάτων για να ξεκινήσουμε κάποιες δραστηριότητες.