Τα Αστρονομικά – Αστρολογικά γεγονότα της νέας χρονιάς που προσφέρουν θέαμα και αξίζει να παρατηρήσουμε το 2020.
Η νέα χρονιά, εκτός από αυτά τα πολλά αστρονομικά – αστρολογικά γεγονότα (σύνοδοι Δία – Πλούτωνα και πολλά άλλα) που δεν προφέρουν θέαμα για παρατήρηση, υπόσχεται και αρκετά ασυνήθιστα και όμορφα ουράνια γεγονότα που αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσουμε ή και να φωτογραφίσουμε. Δείτε τα πιο σημαντικά από αυτά και φροντίστε να μην τα χάσετε…
4 Ιανουαρίου
Βροχή Διαττόντων, Τετραετίδες… Οι Τεταρτίδες θα είναι ιδιαίτερα όμορφες φέτος, φτάνοντας στην κορύφωσή τους, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, 4 Ιανουαρίου που μπορείτε να δείτε από 25 έως 100 μετέωρα ανά ώρα. Το φεγγάρι θα έχει δύσει αρκετά πριν την αυγή, και αυτό βοηθά τις συνθήκες παρατήρησης.
2 και 3 Απριλίου
Οι δύο λαμπρές νύχτες της Αφροδίτης …. Στις 2 και 3 Απριλίου, η Αφροδίτη θα είναι κοντά στις Πλειάδες . όπως τον Απρίλιο του 2012 Μπορείτε να την δείτε ακόμα και με γυμνό μάτι, αλλά καλύτερα με κιάλια ή τηλεσκόπιο . Τις μέρες αυτές θα λάμπει ακόμα πιο πολύ, έως τα μεσάνυχτα.
7 Απριλίου
Η πιο Μεγάλη Πανσέληνος της χρονιάς. Η πανσέληνος του Απριλίου θα είναι η μεγαλύτερη Πανσέληνος του 2020 και θα φτάσει στο περίγειο – το κοντινότερο σημείο στην γη – στις 7 Απριλίου, περίπου σε απόσταση 357.000 χιλιόμετρα. Το περίγειο μαζί με την πανσέληνο θα δώσουν ένα λαμπερό θέαμα, που αξίζει τον κόπο να το απαθανατίσετε !
12 Αυγούστου
Οι Περσείδες βροχή Διαττόντων. Οι Περσείδες θα κορυφωθούν τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου και είναι η πιο γνωστή και διάσημη βροχή μετεώρων που προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα. Μπορείτε να τις δείτε και από τις 12, ως και τις 14 του Αυγούστου, με συχνότητα 1 ή και περισσότερα μετέωρα το λεπτό σε ένα σκοτεινό, καθαρό ουρανό. Το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα.
13 Οκτωβρίου
Ο Άρης Σε Αντίθεση με τον Ήλιο. Το 2020 θα είναι εκπληκτική χρονιά για τον κόκκινο πλανήτη. Στις 13 Οκτωβρίου ο Άρης θα είναι σε αντίθεση με τον Ήλιο. Στην αστρονομία αντίθεση ονομάζεται η θέση των πλανητών κατά την περιφορά τους γύρω από τον ήλιο όταν η αποχή τους φτάνει τις 180 μοίρες. Δηλαδή όταν ο Ήλιος δύει ο Άρης θα ανατέλλει. Ο Άρης θα βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων Αστρονομικά, ( στον αστερισμό του Κριού, Αστρολογικά) και θα είναι ορατός από το βράδυ έως τα ξημερώματα, ακόμα και με γυμνό μάτι καθώς θα είναι τρεις φορές πιο λαμπρός από τον Σείριο, ακόμα πιο λαμπρός και από τον Δία.
14 Δεκεμβρίου
Έχουμε βροχή Διαττόντων Τις Διδυμίδες.. Η καλύτερη βροχή διαττόντων του 2020 θα είναι αυτή των Διδυμίδων, αφού οι συνθήκες θα είναι ιδανικές. Η κορύφωση τους θα είναι το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου έως τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης. Σε καθαρό, σκοτεινό ουρανό θα δείτε από 60 ως 120 μετέωρα την ώρα.
21 Δεκεμβρίου
Ο Δίας Συναντά Τον Κρόνο.. Η πιο ενδιαφέρουσα αστρονομικά σύνοδος του χρόνου είναι αυτή του Δία με τον Κρόνο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου 2020, στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Μία σύνοδος που συμβαίνει περίπου κάθε 20 χρόνια. Μπορείτε να την απολαύσετε με τηλεσκόπια καθώς αποτελεί ένα όμορφο και σπάνιο φαινόμενο. Οι δύο πλανήτες θα είναι τόσο κοντά, όσο ήταν το 1623! Θα απέχουν μόνο όσο το 1/5 της φαινόμενης διαμέτρου του Σεληνιακού δίσκου.
Οι Εκλείψεις του 2020 και ποιες μπορούμε να δούμε από την Ελλάδα..
Το 2020 έχει σύνολο 6 εκλείψεις! Δύο θα είναι Ηλιακές και τέσσερις Σεληνιακές.
Η πρώτη για φέτος έκλειψη είναι στις 10-11 Ιανουαρίου. Θα έχουμε μία Σεληνιακή Έκλειψη Παρασκιάς, που θα είναι ορατή στην Ελλάδα, καθώς επίσης και σε όλη την Ευρώπη.
Στις 5-6 Ιουνίου θα έχουμε ακόμη μία Σεληνιακή Έκλειψη Παρασκιάς. Θα είναι ορατή στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, μα και στην Ελλάδα.
Στις 21 Ιουνίου θα έχουμε μία θεαματική (αν και μερική) δακτυλιοειδής Ηλιακή έκλειψη. Θα είναι ορατή στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα. Είναι μερική έκλειψη με μικρό ποσοστό κάλυψης , που για την Αθήνα φτάνει περίπου στο 11 % και για την Κρήτη στο 17.65%.
Στις 4-5 Ιουλίου, έχουμε μία Σεληνιακή Έκλειψη Παρασκιάς. Θα είναι ορατή στην Νοτιοδυτική Ευρώπη – αλλά όχι στην Ελλάδα.
Στις 29-30 Νοεμβρίου, έχουμε ακόμη μία Σεληνιακή Έκλειψη Παρασκιάς. Θα είναι ορατή στην Βόρειο-δυτική Ευρώπη και σε άλλες χώρες αλλά όχι στην Ελλάδα.
Στις 14 Δεκεμβρίου έχουμε την τελευταία έκλειψη της χρονιάς. Μία ολική Ηλίου. Στην Ελλάδα δεν θα είναι ορατή.